Grensarbeider Nieuwspagina

Terugbetaling teveel betaalde heffingsrenten

In Nederland wonende grensarbeiders die in België werken werden de afgelopen jaren geconfronteerd met fors oplopende
heffingsrenten. Voor de inkomstenjaren 2003 en 2004 werd onder druk van de Stichting grensarbeid via een
coulanceregeling van het Ministerie van Financiën reeds een terugbetaling uitgewerkt.

Echter ook voor de jaren na 2004 moet de Nederlandse belastingdienst op grond van een arrest van de Hoge Raad
de teveel betaalde rente terugbetalen.

De bevoegde Belastingdienst Roosendaal deelt mee te verwachten tegen eind februari 2011 deze kwestie te kunnenafronden.

Bron: nieuwsbrief Nederlands-Belgisch Centrum. december 2010

Oproep aan in Nederland wonende grensarbeider
Grensarbeiders die in Nederland wonen en in België werken en die nog geen copy van de aanslag van de Belgische Personenbelasting 2005 hebben verzonden aan de Belastingdienst Roosendaal (Team grensarbeid), worden dringend verzocht dit zo snel mogelijk te doen.

Van zodra de copy in het bezit is van de Belastingdienst Roosendaal, kan aansluitend een definitieve Nederlandse aanslag Inkomstenbelasting worden opgelegd.

Voor meer informatie kan steeds contact worden genomen met het rechtstreekse nummer van de Belastingdienst Roosendaal (0165-52 26 52), of met het secretariaat van het Nederlands-Belgisch Centrum (0164-60 62 52).

Bron: www.grensarbeid.nl 07 juni 2008

Ook Belgische fiscus blijft knoeien met informatica
Door een fout in de software van de belastingadministratie hebben minstens drieduizend Belgische belastingplichtigen een verkeerde eindafrekening ontvangen voor het aanslagjaar 2007. In sommige gevallen lopen de verschillen op tot ruim 5.000 euro. Tegen eind juni zouden alle betrokkenen een rechtzetting in de bus krijgen.

Zowat drieduizend belastingplichtigen hebben de voorbije maanden een verkeerde afrekening in de bus gekregen, zeggen diverse bronnen bij Financiën. "En dat is louter en alleen toe te schrijven aan een foute berekening door de administratie", luidt het. "Het probleem zit bij onze informatica. De betrokkenen zelf hebben hun belastingaangifte correct ingevuld." Léon Poncin, directeur bij de dienst Automatisering op Financiën, bevestigt het verhaal en het aantal dossiers

Bron: www.grensarbeid.nl 21 mei 2008

Geen oplossing grensarbeid

De stichting Grensarbeid hoopt dat de commissie-Rijkers voor de zomer eindelijk haar definitieve rapportage over de grensarbeidproblematiek gereed heeft. Nu al staat vast dat de commissie geen oplossing aandraagt voor een behoorlijk aantal knelpunten op fiscaal en verzekeringsgebied.

Over een aantal problemen, zoals de verplichte ziektenkostenverzekering bij een verzekeraar en het dubbelpensioen, lijkt er wel positief nieuws te verwachten. Een en ander bleek maandagavond tijdens een druk bezochte bijeenkomst van de stichting Grensarbeid in Hulst. Ruim vierhonderd grensarbeiders (Belgen en Nederlanders) kwamen op de informatiebijeenkomst af om nieuws te vernemen over hun rechtspositie. En passant konden ze op een kraampjesmarkt informatie inwinnen bij banken, verzekeraars en fiscalisten. Tijdens de bijeenkomst ging Ivan Cools, lid van de commissie Rijksen en voorman van de stichting Grensarbeid, uitvoerig in op de problematiek rondom grensarbeid die momenteel speelt. Uit zijn verhaal kan duidelijk worden opgemaakt dat Nederlanders die in Nederland wonen en in België werken met meer bureaucratische ellende te maken hebben dan de Belgische grensarbeiders die op hun beurt in Nederland werken. Simpelweg omdat de Nederlandse overheid niet bepaald welwillend staat tegenover het oplossen van problemen waarmee grensarbeiders worden geconfronteerd, betoogde Cools. De commissie Rijksen zou aanvankelijk oplossingen zoeken voor 25 knelpunten, gaandeweg de zoektocht is het aantal knelpunten uitgekomen op 51. Vooral op het vlak van sociale zekerheid laat Nederland steken vallen. Zo weigert Nederland de kinderopvangtoeslag te zien als een gezinsbijslagregeling, terwijl de Europese Commssie die toeslag wel beschouwd als een gezinsbijslag. Het gevolg is dat Nederlandse grensarbeiders door de houding van Nederland met complexe verrekeningsregelingen te maken krijgen. Gediscrimineerd worden ze ook door Nederland als het gaat om zorgverzekeringen. Die moeten ze verplicht aangaan bij CZ. De commissie Rijksen wil daar snel een eind aan maken

Bron: BN/De Stem 23 april 2008

Grensarbeiders hekelen brief Ministerie van Financiën
In Nederland wonende grensarbeiders zijn verontwaardigd door de brief die ze eind vorige week ontvingen van het Nederlandse Ministerie van Financiën.

In deze brief wordt aangekondigd dat de grensarbeiders over de jaren 2003 en 2004 kunnen rekenen op een coulanceregeling inzake de betaalde heffingsrenten.

Op zich is dit goed nieuws, maar de toon van de brief valt bij diverse grensarbeiders verkeerd. Ronduit 'arrogant' noemen de grensarbeiders de strekking van de brief. 'Financiën lijkt nog steeds niet te beseffen dat zij de oorzaak zijn van veel ellende en dat de rechter in Breda hen hiervoor ook heeft terechtgewezen'.
  

In Nederland wonende grensarbeiders zijn verontwaardigd door de brief die ze eind vorige week ontvingen van het Nederlandse Ministerie van Financiën.

In deze brief wordt aangekondigd dat de grensarbeiders over de jaren 2003 en 2004 kunnen rekenen op een coulanceregeling inzake de betaalde heffingsrenten.

Op zich is dit goed nieuws, maar de toon van de brief valt bij diverse grensarbeiders verkeerd. Ronduit 'arrogant' noemen de grensarbeiders de strekking van de brief. 'Financiën lijkt nog steeds niet te beseffen dat zij de oorzaak zijn van veel ellende en dat de rechter in Breda hen hiervoor ook heeft terechtgewezen'.
  
Bron: www.grensarbeid.nl 17 December 2007

 

Woensdag 28 november 2007 - Ongeveer 6500 Nederlanders die in België werken, krijgen gemiddeld zo'n 1800 euro terug van de Belastingdienst. Het gaat voornamelijk om West-Brabanders en Zeeuws-Vlamingen die een baan hebben in de regio Antwerpen. 

De 6500 grensarbeiders hebben dat bedrag eerder als heffingsrente te veel betaald aan de fiscus. Staatssecretaris Jan Kees Jager (Belastingen) geeft het geld nu terug onder druk van de Stichting Grensarbeid in Huijbergen, die bij de rechtbank in Breda een proefproces over deze kwestie won van de Belastingdienst.

De zaak gaat terug tot het nieuwe belastingverdrag tussen België en Nederland, dat inging in 2003. Nederlandse grensarbeiders moesten voortaan in België inkomstenbelasting afdragen. Dat pakte nadelig uit, want in België zijn de belastingen iets hoger en hypotheekrenteaftrek bestaat er niet. Bovendien legt de Belgische fiscus Nederlanders een hoger tarief op. Dat geld krijgen ze - als ze kunnen bewijzen dat ze minstens 90 procent van hun inkomen in België verdienen - weliswaar terug, maar pas drie jaar later. Vooral over dat laatste punt zijn problemen ontstaan. De Nederlandse belastingen compenseren de grenswerkers voor de nadelen. Maar wanneer er dan drie jaar later uit België geld terugkomt, moet dat weer aan de Nederlandse fiscus worden afgedragen, mét een aanzienlijke heffingsrente. Dat is volgens Ivan Cools van de Stichting Grensarbeid in strijd met de in het belastingverdrag gemaakte afspraken. Jager betaalt de rente nu terug, maar voorlopig alleen over 2003 en 2004. Over de jaren daarna zijn de Belgische rekensommen immers nog niet klaar. Beide landen zoeken naar een eenvoudiger manier van verrekenen. 
 

Bron: BN/Destem 28-11-2007

 

 

Actueel Nieuws

 • Let op: aangepaste openingstijden

  Per 10 juli wijzigt voor onbepaalde tijd onze telefonische bereikbaarheid. Tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 staan wij graag te woord.

  De openingstijden van ons kantoor veranderen niet.

  Dringende zaken kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Met vriendelijke groeten,

  Hans Haulez, Serge Hoefnagels en medewerksters.

   

   
 • nieuwe website

  Onze website wordt vernieuwd!

  Lees meer...
Meer nieuws